Wednesday, 23 January 2013

Salam Maulidur Rasul 2013

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...

♥اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم♥

Bismillah. Pejam celik, pejam celik dah lebih 1000 tahun Rasulullah S.A.W pergi meninggalkan kita. Kita hari ini semakin hari semakin jauh dengan Baginda. Ya Rsulullah S.A.W pergi mu tiada pengganti, hilanglah seri buana ini. Kaulah penyeri kaulah purnama. Yang menerangi hidup manusia. 

Ya Rasulullah, alangkah indahnya hidup ini andai dapat ku tatap wajahmu. Ya Rasulullah, sesungguhnya aku amat merinduimu. Tanpa mu, umat mu terumbang - ambing. Maafkan aku ya Rasulullah kerana tidak bersungguh - sungguh menyambung kerja dakwah mu ya Rasulullah. 

Ayuh semua sahabat-sahabatku jika kita sayangkan Rasulullah S.A.W marilah sama-sama kita banyakkan berselawat keatas Baginda S.A.W. Sepatutnya kita tak perlu tunggu Maulidur Rasul baru nak berselawat. Jadikan selawat ke atas baginda SAW sebagai amalan harian.

"Sesungguhnya orang yang paling dekat denganku pada hari kiamat adalah orang yang paling banyak berselawat kepadaku" 
-Al-Nasai & Ibn Hibban-

Sahabat semua sempena maulidur rasul 2013 ini, marilah sama-sama kita menghidupkan sunaah-sunnah Rasulullah  S.A.W. Terdapat banyak sunnah Rasulullah S.A.W. Yang paling mudah ialah menyimpan jaggut. Ramai orang lelaki masa kini tidak suka menyimpan janggut. Mereka kata simpan janggut tak hensem. Betul ke orang perempuan?. Tapi bagi saya simpan janggut ni hensem. hehe2...

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintaiku. Dan sesiapa mencintaiku nescaya dia bersama-samaku didalam syurga"


Jom sama-sama kita tengok video ni. Mengalir air mataku kali pertama tegok video ni. Teramat jauh perbezaan dalam mencintai Rasulullah S.A.W antara kita semua berbanding para sabahat walaupun mereka sempat hidup bersama Baginda S.A.W. 


Asal Usul Sambutan Maulidur Rasul

Di kesempatan ini, saya kongsikan tentang asal usul sambutan maulidur rasul. Artikel ni saya jumpa di sebuah web dan ianya ditulis oleh Ustaz Hj Ahmad Baei Jaafar. Semoga kita semua beroleh manfaat daripada entry kali ini. Selamat membaca dan selamat beramal-amal ye... :)

Maulidur Rasul tidak pernah disambut oleh Rasulullah SAW walaupun sekali. Begitu juga para sahabat, tidakpernah menyambut hari kelahiran Rasulullah sewaktu hayat Baginda.

Malah sahabat-sahabat sendiri pada zaman itu tidak pernah menyambut hari kelahiran mereka. Hal ini kerana sambutan itu belum menjadi budaya mereka pada waktu itu.

Pada zaman awal Islam belum ada keperluan untuk mereka menyambut hari kelahiran kerana mereka tidak mahu memikirkan usia mereka. Mereka juga tiada keperluan untuk menyambut hari kelahiran Rasulullah kerana setiap hari mereka boleh bertemu Rasulullah terutama apabila berasa rindu. Mereka ini meskipun tiada berkesempatan untuk bertemu Rasulullah, sekurang-kurangnya selawat akan meniti pada bibir mereka.

Tetapi pada zaman tabi’in, umat Islam sudah berselerakan ke seluruh dunia dan dalam keadaan itu mereka semakin jauh dengan Makkah dan Madinah. Tidak dinafikan, sebahagian mereka lupa untuk mengamalkan Islam lantaran semakin jauh daripada roh ajaran dan perjuangan Rasulullah. Mujurlah ulama masih ada lalu mengambil inisiatif untuk membimbing orang ramai ke jalan benar.

Di celah-celah itu lahirlah sebuah karya yang diberi nama al-Barzanji nukilan Syeikh Jaafar al-Barzanji. Di dalamnya mengandungi kisah Rasulullah SAW semasa kelahiran sehingga wafatnya.

Kemudian kisah itu dibacakan kepada orang ramai yang dipersembahkan dengan cara yang menarik bagi membangkitkan rasa kecintaan kepada Rasulullah SAW dan perjuangannya.

Namun untuk membangkitkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW dalam jumlah yang lebih ramai maka diadakan majlis itu pada hari kelahiran Rasulullah SAW. Di sinilah bermulanya sambutan Maulidur Rasul dalam sejarah Islam.

Hari itu dipilih bukan semata-mata untuk sambutan hari lahir tetapi satu taktik untuk mengumpul orang bagi memperdengarkan kisah Rasulullah SAW yang semakin dilupakan. Semoga umat boleh kembali kepada ajaran Rasulullah seperti zaman sahabat dahulu.

Berdasarkan sejarah itu, maka sambutan Maulidur Rasul yang dilaksanakan pada hari ini seharusnya bukan semata-mata untuk meraikan hari kelahiran Rasul. Itu bukanlah matlamat asal sambutan tetapi lebih kepada usaha mengingatkan kembali umat Islam kepada Rasulullah SAW dan perjuangannya.

Oleh sebab itu, acara yang boleh dihidangkan pada hari itu boleh dipelbagaikan asalkan menjurus kea rah menyedarkan umat Islam kea rah mengingati Rasulullah dan perjuangannya. Kalau dahulunya dibacakan barzanji tentu tidak salah pada hari ini disampaikan ceramah di samping pembacaan sejarah Rasulullah, bernazam, bernasyid, membaca al-Quran dan banyak lagi.

Yang penting semua itu boleh menyedarkan umat Islam kepada mengingati perjuangan Rasulullah. Dengan acara tersebut tidak timbul isu bidaah seperti yang selalu kita dengar dakwaannya pada hari ini kerana semua aktiviti itu pernah berlaku pada zaman Rasulullah SAW dan baginda tidak pula melarangnya.

Pada hari ini kita tambahkan lagi aktiviti dengan perarakan sepanduk sambil berselawat dan niatnya juga untuk membangkitkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW. Amalan berarak ini pernah dilakukan para sahabat ketika menyambut ketibaan Rasulullah SAW di Madinah dari Makkah. Ternyata perbuatan sahabat itu tidak dilarang oleh Baginda.

Sempena sambutan itu juga, ditambahkan acara memberi anugerah dan penghargaan kepada orang tertentu. Amalan ini juga dilihat baik dan boleh membawa kepada rasa minat seseorang untuk mencontohi Rasulullah.

Sambutan ini perlu dibezakan dengan sambutan Barat terhadap sambutan hari lahir diri sendiri, sambutan acara potong kek, menyanyi dan menari dan sebagainya dan juga tidak sama dengan sambutan hari lahir bagi orang yang hidup dengan mati.

Sambutan hari lahir orang yang masih hidup sepatutnya untuk mahabbah diri, amalan yang telah dilakukan dan menginsafi diri beberapa hari lagi yang berbaki untuk hidup.

Manakala sambutan hari kelahiran untuk orang yang sudah meninggal dunia adalah untuk mengambil iktibar dan teladan yang baik sebagai motivasi hidup.

Jadi, amalan kita pada hari ini menyambut Maulidur Rasul diharap diterima oleh Allah SWT sebagai ibadah. InsyaAllah. - Ustaz Hj Ahmad Baei Jaafar.

~BE HEALTHY, LOSE WEIGHT, GAIN WEIGHT, MAINTAIN WEIGHT, RESHAPE YOUR BODY, IMPROVE SKIN COMPLEXION or EARN EXTRA INCOME.~
PM me  013-2221650

~~ Always Pray for Gaza, Pray for Syria, Pray for Rohingya~~

No comments:

Post a Comment